Den ultimate skippertak-guiden til eksamenslesing
Blogg

Blogg

Den ultimate skippertak-guiden til eksamenslesing

Anbefaler ikke skippertak

Det er alltid bedre å planlegge lesingen i god tid og gjøre en jevn innsats gjennom skoleåret. Skippertaksmetoden er ikke å foretrekke, men har man først havnet i en slik uheldig situasjon, er det ikke annet å hive seg på og gjøre en ordentlig innsats i eksamensinnspurten.

Visste du at skippertak krever mest planlegging?

Tenk om noe av følgende skjer i uken før eksamen:

:: du blir syk
:: du blir invitert til en fest
:: det går en sykt bra film på kino
:: du finner ut at de dagene du har satt av, ikke er nok


Hva gjør du?
Viktigste er at du finner din egen oppskrift, får du vet selv hvordan du fungerer best.

0. Sett mobilen og nettbrett i flymodus

Vårt første og kanskje det viktigste rådet er å bli kvitt alle elementer som forstyrrer deg. Sett mobilen og andre devices i flymodus. Da føler du psykologisk at du er online ;-), men er likevel ikke mottakelig for forstyrrelser. Det er viktig at du heller jobber færre timer fokusert, enn at du blir forstyrret av andre hele tiden. En Like her, og en snap der ødelegger fokuset og konsentrasjon. Det er tross alt snakk om ditt liv, dine muligheter og ditt valg.

Ikke lur deg selv ved å tro at du har jobbet flere timer med faget, når du samtidig har vært på sosiale medier, sendt eposter, og sms eller tatt masse spillepauser.

Etablér forskjellige soner. Lesesone, spillsone, mobilsone.

1. Skaff deg oversikt over kunnskapshullene
Dette bør du gjøre allerede i dag. Du har ikke tid til å komme deg gjennom hele pensumet, så her må du være effektiv. Gå gjennom dine tidligere tentamener, se gjennom sammendragene i slutten av hvert kapittel. Se på kompetansemålene hosudir.no

2. Lag en visuell tidslinje
Lag deg en fysisk, visuell tidslinje, bruk gjerne en kalender der du skriver opp alt du må gå gjennom før du skal opp i eksamen. Da får du en bedre oversikt over tiden du har til rådighet  før eksamen.

Skriv opp hva du må gjøre hver dag i de dagen du har igjen til eksamen. Du har nemlig mye å gjøre og det krever at du står på. Print ut og heng opp planen. 

3. Jobb målrettet

Du har ikke tid til å sette deg inn i nye deler av pensumet. Viktig at du bevarer roen. Finn frem gamle prøver og tentamener, og begynn med å gå gjennom dem.

Det er lurt å skrive alle notater for hånd underveis og skriv alle notatene selv. Hvis du printer ut informasjon om faget fra nettet, er det vanskelig å få oversikten. Det hjelper ikke med mange notater fra nett eller fra medelever hvis du ikke finner frem i dem. På eksamen har du ikke tid til å bla i en stor bunke med notater.

4. Simulér eksamen hjemme

Når du har gått gjennom gamle prøver, notater, tentamener og eksamener, bør du prøve å klokke tiden når det nærmer seg eksamen. Sett siste 3-5 dager til dette. Du kan rekke ett eksamenssett + løsningsforslag hver dag

Finn frem gamle eksamensoppgaver og se hvor lang tid du bruker. Det er lærerikt og viktig å kunne jobbe under tidspress. Det vil gjøre deg mindre stresset når eksamensdagen er der.

5. Belønn deg selv 

Selv om eksamenstiden er tøff for mange, er det viktig å ta seg tid til å være litt sosial også. Men gjør det etter at du har nådd dagens mål. Belønn deg selv med for eksempel en film, sosialisering med venner eller Snap/insta/FB.

Derfor er det viktig å prioritere hardt i tiden før eksamen.

6. Husk å ta med næringsrik mat
Mange tror at man skal ta med seg mye sukkerholdig mat og drikke. Det er ikke å anbefale. Ta heller med nøtter, frukt og grønt for å holde konsentrasjonen og energinivået opp gjennom hele eksamenstiden. Men en kvikklunsj og brus er alltid lov :)

8. På selve eksamensdagen

a) Bevar roen. Husk å puste. Puste med magen. På selve eksamensdagen må du ikke få sjokk når du åpner oppgaven, selv om du fortsatt føler at du har kommet opp i «feil» fag.

b) Gå løs på eksamensoppgavene med en gang, ikke bruk mye tid på å lese gjennom alle eksamensoppgaver, men ta en oppgave om gangen. Men gjør det raskt. Viktig å disponere tiden riktig. Husk at de fleste elevene kan mye mer enn det de får vist på eksamen.

c) Hopp over det du ikke kan hvis du står fast, hvert sekund teller og da er det dumt hvis du kaster bort tid på å lese. Henger du deg opp i det du ikke kan, så preger det også de oppgavene du faktisk klarer å løse.

d) Skriv tydelig. I matematikk er det utregningen som gjelder, ikke svaret. Tenk deg at den som skal rette eksamener, ikke kan noe som helst om faget. Da er det viktig at du viser utregningen og skriver hele setninger.

Følg denne oppskriften, og merk forskjellen :)
Lykke til på eksamen.

Oslo - Bergen - Trondheim - Stavanger
Skøyen, Thunes vei 2
Helsfyr, Grenseveien 90
Vika, Ruseløkkveien 26
Hjemmeundervisning

Alle andre byer
Online undervisning

Tlf. 400 66 466 
Mandag - fredag: 09:00 - 18:00 

 

 Mer informasjon

PRIVATLÆRERE (PL) SØKES

Vi søker deg som ikke bare er faglig sterk, men også har gode formidlingsevner og ønsker å gjøre en forskjell for andre. Du må kunne vise til gode resultater i de aktuelle fagene.

 

Bli privatlærer

KONTAKT OSS